★★★★★ 9.4/10 @feedback company 9.4/10 @ bol.com 4.6/5 @Googlereviews

Gratis verzending vanaf €75 | Snelle levering | Betaal snel & veilig met uw eigen bank

Lichtkleur: Invloed op Gevoelens en Koopgedrag in Commerciële Ruimtes

Lichtkleur: Invloed op Gevoelens en Koopgedrag in Commerciële Ruimtes

Licht is een essentieel aspect van ons dagelijks leven en heeft een diepgaand effect op onze gemoedstoestand en gedrag. Eén aspect van licht dat een aanzienlijke invloed heeft op onze perceptie is de lichtkleur. Verschillende lichtkleuren kunnen uiteenlopende emoties en reacties opwekken bij mensen. In dit blogartikel zullen we de impact van lichtkleur onderzoeken op de gevoelens en het koopgedrag van consumenten. We zullen tevens voorbeelden bekijken van het gebruik van lichtkleuren in supermarkten, winkels, restaurants en winkelcentra, en het belang van de helderheid van licht en de mate van verblinding in commerciële ruimtes bespreken.

Lichtkleur en Emoties

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lichtkleur een significante invloed heeft op de gemoedstoestand van mensen. Uit een studie uitgevoerd door de Universiteit van Toronto blijkt dat warme lichtkleuren, zoals geel en oranje, positieve emoties zoals vreugde en gezelligheid kunnen stimuleren bij consumenten1. Daarentegen tonen onderzoeken van de Universiteit van Amsterdam aan dat koelere lichtkleuren, zoals blauw en groen, een kalmerend en ontspannend effect hebben op mensen, wat resulteert in een meer aangename winkelervaring2.

Lichtkleur en Koopgedrag

Het gebruik van de juiste lichtkleuren kan ook daadwerkelijk het koopgedrag van consumenten beïnvloeden. Volgens een onderzoek uitgevoerd door Philips Lighting heeft het toepassen van warme verlichting in een kledingwinkel geleid tot een opmerkelijke toename van 18% in impulsaankopen onder klanten3. Koelere lichtkleuren daarentegen kunnen het koopgedrag beïnvloeden door een gevoel van objectiviteit en rationaliteit op te wekken. Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Consumer Psychology bleek dat klanten die werden blootgesteld aan koele verlichting eerder geneigd waren om weloverwogen beslissingen te nemen bij het kopen van duurdere producten, wat resulteerde in een gemiddelde stijging van 12% in de totale aankoopwaarde4.

Voorbeelden van Lichtkleurgebruik

Supermarkten: Een goed voorbeeld van het gebruik van lichtkleur in supermarkten is te zien in een case study van Walmart. Door het implementeren van LED-verlichting met een kleurtemperatuur van 3000K in hun winkels, rapporteerde Walmart een opmerkelijke toename van 15% in de gemiddelde aankoopwaarde per klant, wat aangeeft dat klanten zich meer aangetrokken voelden tot de aangeboden producten5.

Winkels: In een experiment dat werd uitgevoerd door het Duitse Lichtcentrum (Lichtzentrum) in samenwerking met een modeketen, werd vastgesteld dat het gebruik van een kleurtemperatuur van 4000K in de etalages resulteerde in een 20% hogere conversieratio van voorbijgangers naar potentiële klanten vergeleken met lagere kleurtemperaturen6.

Restaurants: Een studie gepubliceerd in het Journal of Applied Social Psychology toonde aan dat restaurants met warme en gedimde verlichting een toename van 25% in de gemiddelde besteding per tafel hadden, wat aangeeft dat klanten langer bleven en meer bestelden in vergelijking met restaurants met fel verlichte ruimtes7.

Winkelcentra: Uit een analyse van het gebruik van lichtkleur in winkelcentra bleek dat het toepassen van verschillende kleurtemperaturen in verschillende zones, zoals 3000K in recreatiegebieden en 3500K in winkelpromenades, een positieve invloed had op de algehele klanttevredenheid met betrekking tot het verlichtingsniveau8.

De Rol van Helderheid en Verblinding

Studies hebben aangetoond dat een verblinding van meer dan 19% als storend wordt ervaren en het winkelgedrag van consumenten negatief kan beïnvloeden9. Het gebruik van armaturen met een lagere verblindingsindex kan dit probleem oplossen. Uit een analyse van het National Renewable Energy Laboratory blijkt dat armaturen met een Unified Glare Rating (UGR) van minder dan 19 de visuele helderheid verbeteren en het comfort van klanten in commerciële ruimtes verhogen10.

Conclusie

Lichtkleur is een krachtig instrument dat commerciële ondernemingen kunnen gebruiken om de emoties en het koopgedrag van consumenten te beïnvloeden. Met behulp van specifieke kleurtemperaturen en armaturen met een lage verblindingsindex kunnen bedrijven een aantrekkelijke en gastvrije omgeving creëren, wat uiteindelijk resulteert in een verhoogde klanttevredenheid en verbeterde verkoopprestaties.

Bronvermelding:

  • "The Effects of Light Color on Emotional Responses in Humans," Universiteit van Toronto. 
  • "The Influence of Ambient Lighting Color Temperature on Consumers’ Emotional Responses in a Retail Store Setting," Universiteit van Amsterdam.
  • "Boosting Retail Sales with the Right Lighting," Philips Lighting.
  • "Lighting and Consumer Decision Making: When the Effect of Light Color on Product Evaluation is More about the Decision than the Product," Journal of Consumer Psychology.
  • "Walmart Experiments with LED Lighting Color Temperatures," Energy Manager Today.
  • "Case Study Fashion Store," Lichtzentrum.
  • "Effects of Light Color and Emotional Context on Restaurant Tipping," Journal of Applied Social Psychology.
  • "Lighting for Comfort and Efficiency: A Study on the Use of Color Temperature in Mall Areas," H. Yilmaz, 1st International Conference on Energy Efficient Technologies for Sustainability.
  • "Unified Glare Rating," National Renewable Energy Laboratory.
  • "Retail Lighting: Best Practices for Unified Glare