★★★★★ 9.4/10 @feedback company 9.4/10 @ bol.com 4.6/5 @Googlereviews

Gratis verzending vanaf €75 | Snelle levering | Betaal snel & veilig met uw eigen bank

De Evolutie en Werking van LED-verlichting: Van Uitvinding tot Moderne Toepassingen

De Evolutie en Werking van LED-verlichting: Van Uitvinding tot Moderne Toepassingen

Inleiding

LED-verlichting heeft de afgelopen decennia een opmerkelijke transformatie ondergaan, van een obscure wetenschappelijke ontdekking tot een alomtegenwoordige en energiezuinige verlichtingsoplossing. In dit artikel duiken we dieper in op de werking van LED-verlichting, het ontstaan ervan en de evolutie van zijn toepassingen. We zullen ook enkele fascinerende voorbeelden bespreken en indien nodig visueel ondersteunen met afbeeldingen.

De Uitvinding van LED

De geschiedenis van LED-verlichting begint met een baanbrekende ontdekking in de jaren 1960. Dr. Nick Holonyak Jr., een wetenschapper bij General Electric, ontwikkelde de eerste werkende LED, gemaakt van galliumarsenidefosfide (GaAsP). Deze vroege LED's straalden infrarood licht uit en hadden voornamelijk militaire toepassingen.

Werking van LED

LED staat voor Light Emitting Diode, oftewel lichtuitstralende diode. De basis van de werking van een LED ligt in het principe van elektroluminescentie. Wanneer een elektrische stroom door het halfgeleidermateriaal (zoals galliumnitride) stroomt, vullen elektronen gaten in de kristalstructuur op en zenden ze fotonen uit. Dit resulteert in de karakteristieke heldere en efficiënte verlichting.

LED's en Lichtemissie

De werking van LED-verlichting is gebaseerd op het fenomeen van elektroluminescentie in halfgeleidermaterialen. Een LED bestaat uit een halfgeleidermateriaal dat tussen twee geleidende lagen is geplaatst. Wanneer een spanning wordt aangelegd over de geleidende lagen, ontstaat er een elektrische stroom door het halfgeleidermateriaal. Deze stroom bestaat uit elektronen en gaten (elektronengaten), die op elkaar botsen in het halfgeleidermateriaal.

Tijdens deze botsingen wordt overtollige energie afgegeven in de vorm van fotonen (lichtdeeltjes). Het specifieke halfgeleidermateriaal dat wordt gebruikt in de LED bepaalt de kleur van het uitgestraalde licht. Bijvoorbeeld, galliumnitride (GaN) wordt vaak gebruikt voor blauw en wit licht, terwijl andere materialen zoals aluminiumgalliumindiumfosfide (AlGaInP) worden gebruikt voor rood en groen licht.

Duurzaamheid en Lange Levensduur

Een opmerkelijke eigenschap van LED-verlichting is de lange levensduur in vergelijking met traditionele gloei- en fluorescentielampen. Dit wordt deels bereikt door het feit dat LED's geen gloeidraad hebben die kan slijten, en er is ook geen gas dat kan ontsnappen zoals bij fluorescerende lampen.

Daarnaast is het minimaliseren van warmteafvoer essentieel om de levensduur van LED's te verlengen. LED's genereren warmte, maar in tegenstelling tot traditionele verlichting, waarbij warmte wordt verspild, moet de warmte bij LED's worden afgevoerd om de prestaties en levensduur te handhaven. Warmteafvoer wordt bereikt via heatsinks en thermische materialen die de warmte effectief verspreiden.

Lichtverlies en Lichtsturing

Hoewel LED's aanzienlijk langer meegaan dan traditionele verlichting, is er enig lichtverlies in de loop van de tijd. Dit wordt vaak uitgedrukt als Lumen Maintenance, wat aangeeft hoeveel licht de LED behoudt na een bepaalde periode. Hoogwaardige LED's kunnen tot 70-90% lichtbehoud hebben na 50.000 uur gebruik.

Het vermogen om LED-licht in verschillende intensiteiten te sturen, van zachte sfeerverlichting tot extreem heldere verlichting voor stadions, wordt mogelijk gemaakt door het aanpassen van de stroom die door de LED stroomt. Door de stroom te verhogen, kan de helderheid toenemen, maar dit moet zorgvuldig worden beheerd om oververhitting te voorkomen.

Evolutie van LED-technologie

In de opvolgende jaren werd LED-technologie verder ontwikkeld en verfijnd. Wetenschappers en ingenieurs ontdekten nieuwe halfgeleidermaterialen en ontwikkelden LED's die zichtbaar licht konden produceren. De introductie van blauwe LED's in de jaren 1990 was een keerpunt, omdat het de weg vrijmaakte voor het creëren van wit licht door het combineren van blauwe LED's met rode en groene LED's.

Toepassingen van LED-verlichting

LED-verlichting heeft een ongekende revolutie teweeggebracht in verschillende industrieën. Enkele opvallende toepassingen zijn:

  1. Verlichting voor Thuis en Zakelijk Gebruik: LED-lampen zijn nu een populaire keuze vanwege hun energie-efficiëntie en lange levensduur.

  2. Schermtechnologieën: LED's worden gebruikt in televisies, monitoren en billboards vanwege hun vermogen om levendige en heldere beelden weer te geven.

  3. Straatverlichting en Stadsverfraaiing: LED's worden gebruikt in straatlantaarns en architecturale verlichting om energie te besparen en steden te transformeren.

  4. Automotive Verlichting: Moderne auto's maken gebruik van LED-koplampen en achterlichten vanwege hun helderheid en duurzaamheid.

  5. Medische Toepassingen: LED's worden gebruikt in medische apparaten, zoals fototherapie-eenheden voor pasgeborenen en chirurgische verlichting.

Voorbeelden van Innovatie

Een opmerkelijk voorbeeld van LED-innovatie is de ontwikkeling van OLED's (Organic Light Emitting Diodes). OLED's gebruiken organische materialen om licht uit te zenden, waardoor ze flexibel, dun en zelfs transparant kunnen zijn. Deze technologie heeft geleid tot buigbare schermen en andere revolutionaire toepassingen.

Conclusie

De reis van de eerste infrarood-LED naar de geavanceerde LED-verlichting van vandaag is ronduit inspirerend. LED's hebben niet alleen de manier waarop we verlichting benaderen veranderd, maar hebben ook bijgedragen aan energiebesparing en duurzaamheid. Terwijl we terugkijken op de evolutie van LED-technologie, kunnen we alleen maar anticiperen op nog spannendere ontwikkelingen in de toekomst.

Bronvermelding:

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Licht-emitterende_diode
  2. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/09/de-geschiedenis-van-de-led-a2416629
  3. https://www.ledsmagazine.com/leds-ssl-design/article/21172274/led-luminaire-design-fundamentals-for-efficient-thermal-management
  4. https://www.ledsmagazine.com/leds-ssl-design/article/21169792/the-many-factors-contributing-to-lumen-maintenance